Cand politicienii se cred in ”House of Cards”

”Eu, domn’ judecator, reclam, pardon, onoarea mea, care m-a-njurat, si clondirul cu trei chile mastica prima, care venisem tomn-atunci cu birja de la domn’ Marinescu Bragadiru din piata, inca chiar domn’ Tomita zicea sa-l iau in birje”

Dupa cum probabil ati aflat, ieri Romania a preluat Presedintia Consiliului Uniunii Europene pentru o perioada de sase luni.Este un eveniment extrem de important.

 1. O scurta descriere a organismului militar despre care discutam, anume Comitetul Militar al Uniunii Europene

In cadrul Consiliului UE se reunesc ministrii statelor din cadrul UE, iar una dintre functiile principale este adoptarea legilor.

Similar, pe linie militara exista Comitetul Militar al Uniunii Europene (European Union Military Commite/ EUMC), al carui Presedinte (Chairman) permanent este ales pe o perioada de trei ani.

EUMC este compusa din sefii Statelor Majore Generale din statele membre si il consiliaza militar pe Inaltul Reprezentant al UE (practic ministrul de externe al UE, care astazi este Federica Mogherini).

In subordinea EUMC exista o structura de stat-major (200 de angajati) cu tot ce implica acest lucru, inclusiv directie de informatii (J2).

Sper ca nu v-am pierdut in organigrame, retineti ca este o responsabilitate majora aceasta preluare.

***

 2. Sa intram acum in fondul problemei si in chichitele avocatesti

Romania este reprezentata in cadrul EUMC de seful Statului Major al Apararii (SMAp).

In vreme ce ministrul apararii este numit dintre politcieni, seful SMAp este intotdeauna un militar si este bineinteles militarul cu cel mai inalt rang din Armata Romaniei.

El este propus de ministrul apararii si numit de Presedintele Romaniei si trebuie sa indeplineasca un criteriu precis: sa fie sef de categorie de forte (SMFT, SMFA, SMFN) sau loctiitorul sefului SMAp.

De mentionat ca la comanda SMAp se rotesc comandantii tuturor categoriilor de forte, insa Fortele Terestre au doua mandate (fiind categoria primus inter pares), in vreme ce Fortele Aeriene si Fortele Aeriene au cate un mandat. Acum era randul unui general tot din cadrul FT.

Sefului SMAp i se poate prelungi mandatul cu pana la un an (asta poate insemna de la o zi la 365).

A mai fost un precedent cand sefului SMG (cum se numea actualul SMAp) i s-a prelungit mandatul, in anul 2010. (Amiralului Gheorghe Marin, cu trei luni.)

Si aici incep chichitele avocatesti: generalul-locotenent Dumitru Scarlat – actualul sef al Reprezentantei Militare a Romaniei la NATO si UE (vezi nota) – a fost atat sef de categorie de arme (SMFT), cat si loctiitor al sefului SMG.

A fost, nu este. In lege scrie ”sa fie”, nu ”sa fi fost”.

Asadar (si poate si prin urmare), ministrul a propus:

a. retragerea generalului Scarlat de la Reprezentanta si numirea lui ca sef SMFT in locul generalului-maior Ovidiu Uifaleanu, mutare necesara pentru a putea fi propus sef SMAp

b. numirea generalului Uifaleanu ca Reprezentant Militar in locului generalului Scarlat

c. apoi numirea generalului Scarlat din pozitia de sef SMFT in functia de sef al SMAp.

Aaa, stai, cum?

Nu, nu e en passant ca la sah, e carambol, ca la biliard.

Presedintele, ca sef al CSAT, a refuzat propunerea si a prelungit mandatul generalului-locotenent Nicolae Ciuca.

***

 3. In punctul asta a inceput disputa dintre Presedintie si MApN

 • Ministerul (aka partea politica) sustine ca pentru a fi prelungit mandatul era necesara o propunere in acest sens din partea ministrului, cum a fost in speta amiralului Marin, ceea ce in acest caz nu s-a intamplat.
 • Presedintia sustine ca propunerea din partea ministrului este necesara doar in cazul numirii, nu si al prelungirii mandatului.

Si uite-asa s-a ajuns la contencios administrativ intre M100 (MApN) si Cotroceni, lucru care nu cred ca s-a mai intamplat vreodata in istoria Romaniei.

Din perspectiva militara lucrurile sunt cat se poate de simple: faux pas!

Armata este o institutie cu reguli clare, cu lant de comanda limpede, cu responsabilitati complexe.

Nu e ca la piata intre precupeti, hai mai lasa matale, ca las si eu.

O cariera militara solida se construieste pas cu pas, nu pe fast lane si presupune in primul rand transpiratie multa la trupe, cursuri aprofundate, misiuni externe cu experienta de lupta (nu de birou), cunoasterea limbilor straine, o cultura militara (si nu numai) deosebita, capacitati dovedite de leadership si nu in ultimul rand integritate.

***

NOTA

Reprezentanta Militara a Romaniei la NATO este un fel de Birou al Atasatului Apararii si se afla in cadrul Delegatiei Permanente a Romaniei la NATO si UE (un fel de ambasada, insa mult mai complexa).

In cadrul Armatei Romane a existat in anii 90 Directia Reprezentare Militara, desprinsa din DIM, primul comandant fiind generalul de brigada Octavian Popescu.

Primul militar roman Reprezentant Militar la NATO (pe atunci Biroul Militar de Legatura la NATO HQ) a fost generalul Paul Sarpe, in 1992, despre care se spunea ca valoreaza cat o divizie de tancuri.

Prin aceeasi functie au trecut personalitati de calibru, foarte knowledgeable cum spun americanii, precum generalul cu patru stele Sorin Ioan (fost sef SMFT si apoi loctiitor al sefului SMG), generalul-locotenent Gheorghe Savu (fost sef DGIA), generalul cu patru stele Gheorghe Rotaru (fost sef DGIA) sau generalul Stefan Oprea (fost loctiitor al sefului SMG).

In prezent in cadrul Delegatiei Permanente de la Bruxelles sunt 30 de membri, dintre care 17 militari (12 in  Sectiunea de Aparare si cinci in Reprezentanta Militara a Romaniei la NATO si UE).

ANEXA

Cu niste ani in urma am fost solicitat sa ii adresez niste intrebari intr-un anumit context Comandantului unei structuri de elita din cadrul MApN. Nu va imaginati ca ne trageam de sireturi sau ca eram vreo persoana importanta, a existat doar o situatie care necesita o solutie.

La una dintre intrebari Domnia-Sa a raspuns in felul urmator:

1- Militarii romani trebuie sa fie in primul rand patrioti.

2- Este necesar ca selectia si pregatirea lor sa fie cat mai dure si mai aproape de realitate.

3. Fara politica!

***

Seful SMAp:

Chairmanul EUMC:

Cateva observatii despre CV-uri, care pana la urma sunt cartea de vizita a Armatei si a Romaniei, nu e ca pe feisbuc unde fiecare poate sa puna ce poza vrea la profil.

Al domnului general Ciuca arata foarte bine, CV-ul domnului general Scarlat… No comment. Cineva din staff nu si-a facut meseria cum trebuie.

Ambii Comandanti au urmat toate etapele unei cariere militare de exceptie:

 • comandant de pluton (de cercetare in cazul generalului Ciuca, orice militar are un respect aparte pentru cercetasi, antitanc in cazul generalului Scarlat)
 • comandant de batalion (Batalionul 26 Infanterie, respectiv Batalionul 151 Infanterie)
 • comandant de brigada (Brigada 282 Infanterie Mecanizata, respectiv Brigada 34 Infanterie)
 • comandant de divizie (generalul Ciuca Divizia a 2-a, generalul Scarlat Divizia a 4-a)
 • comandant al SMFT si loctiitor al sefului SMG.

Ambii au experienta in misiuni externe/teatre de operatiuni (generalul Scarlat in Afghanistan, generalul Ciuca in Angola, Kosovo, Afghanistan, Irak), ambii au fost decorati in mai multe randuri.

Vreau sa punctez faptul ca generalul Ciuca a comandat prima misiune a Armatei Romane din Afghanistan (2002) si a participat la prima lupta a Armatei Romane dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, in Irak. la Nasiriyah.

Cum arata niste CV-uri impecabile in materie de prezentare?

Olanda:

Finlanda:

Cateva explicatii tehnice:

 • Fotografia e dezirabil sa fie in partea stanga. De ce? Pentru ca citim din partea stanga sus.
 • Formatul poate sa fie ori schematizat, ori cursiv, cel schematic e mai usor de citit, cel cursiv arata mai bine in pagina.
 • Atat CV-ul sefului SMG, cat si cel al Reprezentantului Militar ar fi preferabil sa fie create pe acelasi calapod, punere in pagina, fonturi samd.

Spania:

 

Germania:

Regatul Unit (este o punere in pagina cu personalitate, neconventionala, foto pe centru, tinuta lejera, nu oricine isi permite):

Franta (Mare contrast dintre cele doua CV-uri, unul de manual, celalalt… jemenfishist)

Italia (ca la carte):

 

Grecia (fara greseala):

 

Portugalia (5/5):

Danemarca:

Croatia (la obiect):

 

Polonia:

Cehia:

 

Lituania:

Ungaria:

Austria:

Finlanda:

Reprezentantul Permanent al Romaniei la NATO:

Reprezentantul Permanent al Romaniei la UE:

Ca trupete, recunosc, m-am uitat cu invidie la siteul MAE, au savoaire faire si rafinament oamenii aia.

Nu comentez partea de continut.

PS: Cu toate certurile, diferentele de opinii, jocurile a la ”House of Cards” (spuneti-le cum vreti) dintre oamenii politici, militarii sunt acolo unde trebuie: la instructie sau in misiune.

4 comments

 1. Vrednic · January 11, 2019

  În primul rând, la mulți ani!

  „Reprezentanta Militara a Romaniei la NATO este un fel de Birou al Atasatului Apararii si se afla in cadrul Delegatiei Permanente a Romaniei la NATO si UE (un fel de ambasada, insa mult mai complexa).”- fără să cercetez în amănunt, ultima parte m-a băgat în ceață un pic. Pe de o parte, avem Reprezentanța Permanentă pe lângă UE, iar pe de altă parte avem Delegația Permanentă la NATO, cele două fiind misiuni diplomatice distincte. Componenta militară este comună celor două misiuni?

  „Ca trupete, recunosc, m-am uitat cu invidie la siteul MAE, au savoaire faire si rafinament oamenii aia.” – mulțumesc frumos! Te asigur că atât la capitolul imagine, cât și la conținut, e puțin mai complexă imaginea. 🙂

  Like

 2. tactiqthink · January 11, 2019

  La multi ani!
  Da, n-am fost atent, o sa corectez. Corect e Reprezentanta Militara a Romaniei la NATO si UE in cadrul Delegatiei Permanente a Romaniei la NATO.
  Exista si Reprezentanta Militara a Romaniei la UE in cadrul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa UE.
  Deci doua entitati diferite.
  Mie imi place cum arata siteul MAE, e mult peste cel al MApN si dpdv grafic si informativ.

  Like

 3. Andrei · January 18, 2019

  La multi ani!
  Ce parare ai despre modificarea batalioanelor de infanterie in batalioanelor de protectie a fortei?
  Si in al doile rand foarte buna analiza CV.urilor demonstreaza ca Armata Romana nu a invatat nimic din trecutul ei si din pacate cam repeta aceleasi greseli.

  Like

  • tactiqthink · January 19, 2019

   La multi ani!
   Nu s-a modificat organigrama, e doar pe timpul desfasurarii misiunii, in Afghanistan. Spre deosebire de primele misiuni cand se mergea pe baza de voluntariat si un batalion era adunat dintr-o brigada intreaga (era mai mult un task force/detasament), acum batalioanele merg integral.
   Cu CV-urile mai e de lucrat si sunt lucruri elementare, nu rocket science.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.