Intre Patrioate, stangisti si Armata Ro

Romania vrea sa achizitioneze sisteme antiaeriene Patriot, sunt precis ca ati auzit. Imediat ce s-a anuntat, ce mai freamat, ce mai vuiet!

Feiesbucul a luat foc.

Imi amintesc bine cand s-a discutat prima data despre achizitia unor avioane de lupta care sa inlocuiasca Mig-urile 21 “lancerizate“.

In secunda 2 o gramada de bloggeri (feisbucul era in faza de embrion in Ro, avea mult mai putini influentiatiori ca pe bloguri, pentru ca blogurile aveau mai multi cititori) au inceput sa se dea cu parerea.

99,99% dintre ei nu stiau nici macar ce e un avion de lupta, dar Wiki-ul te face expert in 5 minute, se pare.

M-am dat si eu cu parerea atunci, mai precis am prezentat intr-un articol niste argumente Laurei Cernahoschi (una dintre cele mai cunoscatoare jurnaliste de politica externa de la Radu Tinu incoace) si lui Lucian Davidescu (foarte knowledgeable pe partea economica).

Cu “scutul” de la Deveselu a fost la fel, si dai si lupta, au sarit iar “expertii”, mi-am rupt 5 ore intr-o duminica si am explicat despre von Braun, V-2, Scud, triada nucleara, distrugerea reciproc asigurata si teoria jocurilor.

A folosit la ceva?

Nu, zero, nada, zip.

Am avut o gramada de unici, articolele au fost preluate, cel cu rachetele citat intr-o revista militara si de catre seful de atunci al unei anumite institutii care nu era chiar in armonie cu unii dintre fostii mei comandanti.

Da, a fost pe undeva flatant.

Dar nu asta era obiectivul.

Asa ca m-am intrebat inainte sa ma apuc sa scriu postul asta daca are rost.

Din moment ce cititi asta, va imaginati care a fost raspunsul.

Asa ca, game on.

***

Unu. O scurta informare despre rolul si situatia Armatei României

Misiunea Armatei Ro este de a apara teritoriul national si cetatenii Romaniei. Uneori da, cu pretul vietii, suna pompos, dar fiecare stie riscul, e un risc asumat.

Stiu pe dinafara toate intrebarile intrebatoare la adresa misiunii, mi-au fost puse de multe ori.

Cea mai frecventa e “Ce cauta militarii nostri in Afghanistan? Sunt mercenari care se duc pentru bani, hai, recunoaste!”

Cauta pentru ca NATO.

Si daca va place sa va duceti in vacante in Grecia, Spania sau tari unde se vede Crucea Sudului, sa stiti ca e si meritul militarilor care si-au pus pielea la bataie pe taramuri straine. Daca nu eram in NATO, nu intram nici in UE. Punct.

Da, unii militari se duc doar pentru bani.

Insa marea majoritate se duc pentru lucruri care nu pot fi explicate civililor: pentru meserie si pentru respectul camarazilor. Banii sunt importanti, nimeni nu isi face meseria pe nasturi.

Dar sunt pe plan secundar.

Situatia este ca la ora actuala Armata Ro nu isi poate indeplini in totalitate misiunea principala si nici macar unele dintre cele secundare din cauza faptului ca dotarea este…Cum sa va spun mai plastic?

E o expresie militara, mfine, in limba de lemn: “uzata fizic si moral”.

In traducere: tehnica e in mare parte praf, pulbere fina, ca sa-i citez pe Parazitii.

De ce?

Pe scurt, pentru ca dupa ce ne-am vazut cu sacii in caruta NATO, nu s-a mai investit in achizitii.

Asa ca a trebuit “sa se faca din rahat bici si sa mai si pacane”, nu ca era ceva nou.

***

Doi. Avem nevoie de rachete antiaeriene?

Nu stiu daca stiti, Romania nu-nseamna doar pamantul, inseamna si cerul.

Exista o chestie care se numeste “spatiul aerian national“. Este aparat de Fortele Aeriene in primul rand, in al doilea de Fortele Terestre si in al treilea de Fortele Navale.

Instalatiile S-75 care formeaza in prezent baza apararii AA sunt concepute la sfaristul anilor ’50 si imbunatatite in anii ’70, dar eficienta lor este fooooarte redusa.

Sunt un fel de Dacia 1300 cu halogene, geamuri fumurii si abtibild “vultur pe capota”, cum se purta pe vremuri. Obiecte de muzeu, lesina de ras potentialii inamici cand le vad.

Mai exista si instalatii Hawk, ceva mai moderne, dar nu pot apara decat Bucurestiul la o adica.

O sa spuneti ca vin sa ne apere englezii, americanii, nemtii si francezii.

Da, vin (mai ales ultimii), dar e mai bine sa ne aparam singuri, pentru ca ne costa mai putin.

***

Trei. Argumentele “stangistilor”

Dupa ce am terminat adolescenta, am facut la “Bila” si cursul de politologie,aveam un prof carismatic si un manual alb si chiar l-am studiat cu pixul in mana.

Dupa aia am citit un vraf de carti pe tema, am cunoscut politcieni de top, dar nu sunt convins ca inteleg fenomenul politicii din Ro, eh, stiu ca nimeni nu prea il intelege.

Prin “stangisti” – nu e denumirea corecta, e un bias, cum se spune in psiho – ma refer la oamenii care se exprima indiferent de tema si argumentele interocutorului pe linia doctrinei. Adica daca la cartulia rosie se zice ca stanga nu accepta Nike, accepta in schimb Adidas (caz real 😉 ), atunci indiferent ca poarta Nike, ei spun ca Adidas e the shit.

E disciplina, da.

A, ca tot a venit vorba, hehe:

Am amici “stangisti” si incerc sa-i inteleg – uneori nu reusesc, recunosc.

Unul dintre argumetele lor impotriva cumpararii de tehnica de lupta e din almanahurile din anii ’80:

a. In loc sa cumparam armament, sa construim spitale si scoli.

Celalalt e cat se poate de occidental:

b. Din taxele mele sunteti platiti, nu vreau sa se duca pe armament.

La punctul a. raspunsul e ca nu e un joc cu suma nula. Nu e ca si cum daca ia armata tehnica, nu se mai construiesc spitale si scoli!

Spitale si scoli se construiesc oricum, bugetul Sanatatii a crescut enorm in ultimii ani (unii spun ca de 8 ori), ceea ce e foarte bine.

Managementul sanatatii s-a imbunatatit? Intrebare retorica.

La Educatie situatia e similara.

Nu am auzit niciun militar care sa aiba ceva impotriva cresterii bugetelor educatiei si sanatatii. Dar niciunul! Nu am auzit nici medici sau profesori care sa spuna sa nu isi creasca MApN-ul bugetul.

Ce sa va spun la punctul b.? In 2016 bugetul MApN a provenit 92% din bugetul de stat si restul din surse proprii.

A fost un an cat de cat ok, investitiile/reparatiile au fost mai generoase.

Pana atunci doar 15% se duceau pe programe, s-a tras barca pe uscat muuulta vreme.

Militarii sunt platiti de stat, care la randul lui are mai multe surse de venit, nu numai taxele. Dar multi s-au trezit occidentali peste noapte, inclusiv aia carora statul le-a platit scoala si acum “fac paula mare” (expresie cazona, nothing to see here, move on).

Daca erau Misu Negritoiu (cel mai bine platit bugetar, intre 67.500 si 135.434 lei pe luna – PressOne), intelegeam.

Altfel, nu e decat o picatura in ocean ce plateste un cetatean cu salariu mediu pe economie.

A, sa nu uit: si militarii platesc taxe, deci unii dintre astia vocali si-au facut scoala si pe banii militarilor, isn’t it ironic?

***

Patru. Incepe vreun razboi de ne trebuie rachete AA?

Da.

Va incepe (inca) un razboi.

Orizontul de timp? 3 ani.

Sunt mai multe zone potentiale.

In dezordinea numerelor de pe tricou:

  • Coreea;
  • Algeria;
  • Venezuela;
  • O anumita tara din Orientul Mijlociu;
  • Orientul Indepartat;
  • no comment

Sper sa ma insel eu, desi sunt beculete rosii aprinse peste tot.

Altfel, da, e o tampenie ca oamenii inca se mai omoara sistematizat in secolul XXI.

Dar…

Ori ne adaptam, ori…

Si daca se va intampla sa fie prin zona noastra buluceala, militarii au nevoie de instrumente cu care sa-si indeplineasca misiunea: adica sa apere teritoriul si pe voi.

Atat.

***

Pentru cei care vor sa citeasca elemente tehnice despre bateriile Patriot, le gasiti pe Tehnomil.

Un text din directia stanga la Costi Rogozanu, un tip cu sinapse cu care de multe ori nu sunt de acord.

***

PS: Eu recunosc, am ramas cu gura cascata cand am vazut:

Estem cool, Top Gun gegen Terminator, se pare.

Eu stiam ca e un om intelept la Cotro, Dudu Ionescu. Dar mnah, se poate sa ma fi inselat.

18 comments

  1. enzo · July 14, 2017

    Daca scria pe rachetele alea altceva decat Patriot, era bine :).

    Like

    • tactiqthink · July 15, 2017

      Ce sa fi scris?

      Like

  2. Victor · July 15, 2017

    Dupa ce a aparut stirea legata de achizitia Patriot, de curiozitate m-am uitat sa vad ce spune lumea, nu ce spun canalele mari de comunicare, nu ce spun influencearii, ci oamenii care se adapa intr-un loc sau altul.

    Iar cel mai savuros si elocvent exemplu mi sa parut al baiatului aluia cu electoratul pacifist, caruia i-a sarit toata hipsterimea pacifista in cap, ca e vandut rusilor, ca e anti-NATO, ca e anti-occidental..

    In schimb, la publicul “mandru ca e roman”, dezastru pe toata linia, desi e receptiv la niste mesaje specifice dreptei(retorica nationalista, mesajele BOR/traditionaliste), 9 din 10 insi erau convinsi ca urmeaza sa ii dam lui Soros drept tribut, 4 mld de dolari, si decat sa facem asta, mai bine ii impartim la lume.

    In societatea romaneasca actuala, e greu de stabilit cum e cu stanga, cum e cu dreapta, este o societate care si-a pierdut reperele in comunism, perceptia stanga-dreapta este distorsionata de mostenirea comunista, basca, ideile de stanga si de dreapta clasice incep sa fie depasite.

    In Ro exista doar niste nuclee ale unor viitoare drepte si stangi, si care vor evolua in principal in functie de cum anume se va manifesta si va fi asimilata cea de-a patra revolutie industriala(conceptele initiale fiind reactii la primele doua revolutii industriale).

    Per total, reactia marelui public in cazul asta mi se parut foarte ok, nu avea cum sa fie o decizie populara care sa extazieze tot poporul muncitor dar nici nu a fost o reactie de huo, in rest ce spune unul sau altul, ce ordin are unul sau altul pe unitate, indiferent in ce pozeaza, incepe sa aiba din ce in ce mai putina importanta acum.

    Like

    • tactiqthink · July 16, 2017

      La publicul “mandru ca e roman” se explica prin faptul ca Iohannis a sustinut achizitia si li se tot baga in cap placa aia ca se vor lua bani de la sanatate, educatie si mai ales nu vor mai creste salariile si pensiile, ca sa ne inarmam.

      Au bagat din top Dinescu si Cristoiu, jumatate din romani au WC in curte si noi ne luam arme.
      E propaganda clasica sovietica gen “cu pretul a 100 de tancuri s-ar putea construi n spitale si n scoli”, de clasa I, dar la publicul needucat prinde.

      “Una dintre aceste țări cărora Donald Trump le-a vîrît pe gît arment american pe bani grei e România.
      Ce să facă România cu Rachete Patriot?
      Un Război cu Federația Rusă – dacă va fi – va fi unul între Rusia și NATO.
      Un astfel de război devine în cîteva secunde război nuclear.
      Ce să facă România în astfel de condiții cu Rachete Patriot?
      Să tragă cu ele împotriva norului radioactiv?
      Că doar n-or trimite rușii avioane să bombardeze Bucureștiul după ce întreaga Planetă va fi cenușă.
      România are nevoie de rachete Patriot în măsura în care o țărancă cu zece copii care mor de foame are nevoie de un vibrator fără baterii oferit în iarmaroc de un șmecher bun de gură.
      Pentru aceste rachete inutile România dă colosala sumă de 3,9 miliarde de dolari.
      3,9 miliarde luați de la spitale, de la autostrăzi, de la școli și grădinițe și dați companiilor americane de armament.”

      Like

      • Victor · July 16, 2017

        Mie tocmai asta mi sa parut un aspect pozitiv, faptul ca printre cei care nu sunt tocmai cei mai neinformati si sunt inclinati spre militantism, influentare, cei care rezoneaza/au rezonat la #Rezist, “Vrem spitale nu catedrale”, “Cultura nu cianura”, (chestii mai hipioate de fel) si care sunt mai putin inclinati la asi baga nasul intr-un belciug.

        Exista o categorie, destul de insemnata mi sa parut, care sunt pro 2% pt aparare, care percep Rusia ca pe un pericol, pericol impotriva caruia Ro trebuie sa dispuna de niste mijloace de contrcarare(inclusiv Patriot).

        Pe paginile Digi, Hotnews, tabara pro-Patriot mi sa parut ceva mai numeroasa decat tabara anti, sau cel putin era o discutie vie, nu un festival de recitat clisee intr-o singura directie, care de altfel sunt greu de schimbat in cativa ani de existenta a unei amenintari vagi din partea unui agresor pe care multi romani il privesc admirativ, dar oricum este un inceput.

        Deja discutia de pe canalele mainstream despre Patriot se fasaie, sa se apuce cineva sa faca din tema asta un bau-bau mediatic, este complicat, inseamna sa intre in coliziune cu americanii, tocmai un lucru pe care unii cred ca au incercat sa il evite cu (neopunerea la) achizitia asta.

        Ca mai scoate unul sau altul o elucubratie, sa fie sanatos, nu o sa aiba parte de foarte multa atentie si nici nu o sa influenteze mare lucru.

        Like

  3. dan/ · July 15, 2017

    Ma bag si io in seama….
    🙂
    Eu zic sa nu cedezi….
    Eu am inteles ca militarii asculta de ordin, dar un pic de PR nu ar strica, sa contreze un pic mai mult, sper eu, “bocitoarele” de serviciu de prin presa si feusbucul romanesc.

    Idiotii astia utili, manipulati mai mult sau mai putin constient, ar trebui sa viziteze fortat , ca tot se facu’ suta de ani de la “eventu'” Marasti-Marasesti-Oituz, mausoleele si cimitirele din zona, pline de “un ostas roman”, din cauza politicienilor care au crezut ca armata are “de toate” si ce ii trebuie mai mult.
    La fel si in WW2.
    S-au tinut de “afaceri” pana “a murit scroafa in cotet”, si dupa ea o multime de romani.
    Macar idiotii de politicieni din WW2 si-au luat portia de sarma ghimpata si munca de reeducare, servita de vecinii deveniti obligatoriu prieteni. Din pacate, odata cu ei si multi romani simpli….

    “Politicienii” lu’ peste de ce nu merg la munca cu Dacia 1300(eu nu le-as da nici macar un Logan) sau cu TV–ul?
    Scuze daca am luat-o “prin porumb”, e de la bere…

    Like

    • tactiqthink · July 16, 2017

      Nu e vorba de cedare, e vorba ca uneori e pierdere de vreme sa stai sa le explici iar si iar lucruri elementare din domeniul militar si iti spun dupa ce am iesit de ani de zile la bere cu oameni cu idei de stanga, inclusiv jurnalisti, am si niste amice bune in spectrul asta (una a lucrat chiar in comunicare in MApN).

      Sunt greu de clintit din perceptii, unii sunt chiar fanatici la capitolul politica.
      Cu Marasesti nu rezolvi nimic, nu rezoneaza la asa ceva, n-au nicio gara.

      Like

  4. mihais (@mihais81) · July 17, 2017

    Maitre,cum zicea Victor,se fasaie mai repede ca un balon subiectul.Am urmarit,de cultura,toate discutiile legate de programe de inzestrare.Ca e vorba de avioane,nave,RAD,camioane,TAB etc… toate sunt pe acelasi calapod.Dovada ca id..ealistul pricepe deloc,dar macar uita foarte repede.”Argumentele is copy paste,cum s-a observat deja.

    Solutia optima e sa fie ignorati ignorantii.Nu decid nimic,nu conteaza in nici un mod.Ursul trece.Iar la razboi merita tratati cum l-au tratat eroii ahei pe comentagiul inutil Tersites.
    O metoda mai moderna ar fi inspirata de la cel mai probabil inamic:strafbat. 🙂

    Like

    • tactiqthink · July 18, 2017

      Se fasaie, dar vorba lui Lenin, ceva tot ramane. Asta e si componenta info ops ruseasca din doctrina razboiului non-linear, sa produca clivaje in societate, sa creeze curente anti-inarmare samd.

      Like

      • Vali · July 19, 2017

        Daca ignoratul ignorantilor nu e o solutie, atunci care ar fi? Sau tehnica asta de manipulare se foloseste si acum tocmai pentru ca nu exista antidot la prostie?

        Like

      • mihais (@mihais81) · July 19, 2017

        Maitre,cica opiniile politice ar fi determinate genetic.Cercetatorii americani.Sau poate cei britanici.Dupa Aristotel unii sunt sclavi innascuti iar altii ar lupta pt libertate pana la ultima suflare.O fi stiut el cate ceva.
        Indiferent de cauza,inamicul nu poate produce clivaje in societate folosind astfel de teme si un astfel de public.Pt ca astfel de clivaje sunt inerente oricarei societati.Exista deja pe cale naturala.Deci tema asta e oarecum in avantajul nostru.Ne pun in garda cu intentiile lor ostile(in cazul in care nu stiam deja) si risipesc resurse si timp.

        Prosti de astia au iesit cu sutele de mii sa marsaluiasca pt pace.Acum 30-40 de ani.Stim cum s-au terminat rapoartele triumfatoare ale cekistilor.Cu decoratii pt ei si cu injumatatit populatia imperiului.

        Mai periculoasa e propaganda adresata altui public.”Fii fericit in alta parte,ca nu merita sa lupti si sa mori pt niste luzari.Iete ce tari suntem noi,nu merita sa depui efortul pt niste a,b,c…Nu ai cu cine.”
        Abia asta se bazeaza pe ceva.Pe perceptia ce o avem cum ca dimocrasi,egalite si liberte.Dar e ca si cum ai spune unui razes sau mosnean ca nu merita sa se agite.Nu are cu cine.Robii si taranii legati de glie sunt numerosi.Sau sa spui unui hoplit atenian ca nu merita sa mearga la lupta,pt ca sunt oricum de 10 ori mai multi sclavi.Nu are cu cine si pt cine.

        Like

  5. RTI · July 18, 2017

    Nu ai cu cine, nici nu merita, oricum in caz de belea vor spala putina primii sau deja invata rusa.

    Like

  6. tactiqthink · August 13, 2017

    @ Vali si Mihai Scuze ca n-am raspuns, stiti cum e…

    Like

  7. COSTI MH · December 8, 2017

    salutare…..cum pot accesa si citi articolele vechi scrise in focusblog …….multumesc

    Like

    • tactiqthink · December 8, 2017

      Nu mai exista online. Cel cu istoria fortelor speciale il pusese cineva pe politisti.ro, s-ar putea sa-l gasesti pe acolo.

      Like

  8. COSTI MH · December 19, 2017

    salutare…….pe cand un nou articol……..

    Like

    • tactiqthink · December 19, 2017

      Salut Costi, nu stiu. In teorie prin ianuarie, in practica vedem.

      Like

  9. COSTI MH · December 19, 2017

    Ok…….multumesc……astept cu nerabdare……SARBATORII FERICITE…….

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.