Un razboi mai putin cunoscut

India gegen Portugalia.

Goa este cel mai mic stat din India si totodata cel mai bogat.

Capitala – Panaji – are doar 114.000 locuitori, insa farmecul ei este dat de arhitectura deosebita, un melanj indiano – portughez.

Cartierul portughez – Fontainhas – cu cladirile sale in stilul Renasterii portugheze, micile case colorate si stradutele inguste aduce aminte de oraselele de la coasta Mediteranei.

Acelasi interesant melanj indiano – portughez se intalneste si in bucataria din Goa.

Turismul este dezvoltat si a adus o contributie importanta la dezvoltarea statului.

Exista un numar mare de plaje rustice, unde pot fi intalnite si celebrele vaci indiene.

In Goa se afla si una dintre cele mai celebre plaje din lume – Palolem – un fel de Vama Veche, unde miscarea hippie era ca la ea acasa.

Acolo au fost filmate si scene din seria Bourne.

Dominatia portugheza a inceput in anul 1510 cand lusitanii stabileau o asezare permanenta. De altfel portughezii au ocupat mai multe zone din India.

Fara a avea anvergura Imperiului Britanic, cel portughez a avut o strategie interesanta, de a ocupa zone de tarm.

In anul 1961 Goa inca apartinea Portugaliei.

Dar lucrurile aveau sa se schimbe.

Pentru protectia posesiunilor din India (Goa, Daman, Diu), Portugalia avea in 1961 o garnizoana de 3.995 militari: 4 escadroane cercetare motorizata, 8 companii de infanterie, 2 baterii de artilerie, 1 detasament de geniu.

Din aceste forte au fost formate 4 grupuri tactice de lupta.

Cel din Daman (360 militari) era compus din 2 companii infanterie usoara, o baterie de artilerie (tunuri cal 87,6 mm) si 1 tun AA cal 20 mm, la care se adaugau 200 politisti si 30 vamesi.

Marina militara era reprezentata de o fregata (avizou) si 3 vedete de patrulare.

De partea cealalta India avea forte si mijloace incomparabil mai mari, din care a deplasat 1 portavion, 2 crucisatoare, 1 distrugator, 8 fregate, 4 dragoare de mine, 20 bombardiere Canberra, 6 avioane de vanatoare Vampire, 6 avioane de vanatoare Hunter, 4 avioane de vanatoare Mstere si 6 avioane de vanatoare Toofani.

Fortele Terestre erau reprezentate de Divizia 17 Infanterie, Brigada 63 Infanterie si Brigada 50 Parasutisti

In total 45.000 militari.

In fata covarsitoarei superioritati indiene si in ciuda faptului ca intaririle erau imposibil de trimis (Egiptul a refuzat accesul navelor portugheze de lupta prin Canalul Suez, iar Pakistanul nu a permis aterizarea avioanelor militare portugheze pe teritoriul sau), Salazar a ordonat armatei sa reziste cu orice pret.

Ostilitatile au inceput pe 17 decembrie 1961 si au durat 36 de ore.

A fost un meci intr-un singur sens, cum se spune in fotbal.

Dupa cateva bombardamente de artilerie si trei atacuri ale aviatiei indiene asupra aeroportului, portughezii au depus armele, iar indienii intrau victoriosi in capitala.

Singura rezistenta serioasa portugheza s-a produs pe insula Anjidiv, unde plutonul de infanterie care apara insula a reusit sa respinga prima tentativa de debarcare a infanteristilor indieni, insa dupa un bombardament intens a fost obligat sa cedeze.

De notat ca in acest razboi s-a desfasurat si una dintre ultimele lupte navale clasice, intre o fregata portugheza si doua fregate indiene, toate de fabricatie britanica.

Fregata portugheza fusese lansata la apa in anul 1936, cele indiene in anul 1957, asa ca deznodamantul a fost previzibil.

In urma luptelor au pierit 31 militari portughezi, iar alti 57 au fost raniti, restul devenind prizonieri. Pierderile indiene s-au cifrat la 22 ucisi si 54 raniti.

Realtiile dintre cele doua tari s-au normalizat abia in anul 2000.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.