Despre demonstratii mai putin pasnice

ccp_9406

Prin 2012 am scris chestia de mai jos. Titlul era “Tactic, despre luptele de strada din 15 ianuarie. Jandarmi versus generatia “out of control”

Meteorologic vorbind, ziua de 15 ianuarie a fost una foarte placuta. Soare, destul de cald pentru ianuarie, cer de un albastru curat, cativa nori in nord, probabil ramsitele unui front atmosferic.

Dupa-amiaza, cartierele Bucurestiului erau destul de pustii, ca de obicei intr-o zi de duminica.

In schimb lumea iesise la plimbare prin centru.

Am plecat impreuna cu inca cineva la ora 16.00, sa “simtim zona”, sa vedem ambianta, sa mai discutam una alta cu oamenii. In Piata Universitatii era un dute-vino constant. Unii veneau, altii erau doar in tranzit pe-acolo. Lumea- calma, chiar vesela (mai ales tinerii).

Mi-a venit in minte decembrie ’89. Si atunci, pe 21 lumea iesise prin piata la promenada.

Pe scari, in fata la TNB era cea mai galagioasa multime, se scanda, era galagie permanenta, acolo am localizat un potential “epicentru” de troublemakers.

La ora 16.55 pe Aviatorilor a trecut spre Piata Victoriei o coloana a Jandarmeriei (probabil venita de la Baneasa). O singura autospeciala mai deosebita, in rest nimic anormal. La vreo 2 minute, trece alta care cotise dinspre Kiseleff. In coloana- un tun cu apa. Stiam ce-nseamna asta. Bad news.

Cam pe la 17.45, o masina cu numar de Prahova, cu steag tricolor, in care erau mai multi tineri, a venit si a parcat chiar vis-a-vis de sediul PNL sector 1. Another bad news.

Fortele Jandarmeriei

Jandarmeria este institutia care se ocupa cu arop (adica “asig. si restab. ord. publ.” , ati inteles 😀 ). Pe romaneste, batai, lupte de strada. Dar lupte de strada nu ca o gloata, si pentru asta exista un instrument numit tactica.

In Bucuresti, Jandarmeria are la dispozitie mai multe forte si mijloace pentru a interveni in caz de “tulburare a ordinii publice” (imi plac la nebunie termenii astia ai lor 😀 ).

Exista deci:

DGJMB- Directia Generala de Jandarmi a Municipiului Bucuresti, care are in subordine:

– Batalionul 1 Jandarmi Special de Interventie;
– Batalionul 2 Jandarmi Special de Interventie;
– Batalionul 3 Jandarmi Special de Interventie;
– Batalionul 4 Jandarmi Special de Interventie;
– Detasamentul 1 Jand. Cavalerie si Caini Serviciu;
– Detasamentul 2 Jand. Paza si Protectie Transp. Speciale si Suport Logistic.

BSIJ-Brigada Special de Interventie a Jandarmeriei, care are in subordine:

Batalionul Antiterorist si Actiuni Speciale

– Batalionul Special de Interventie

– DSPI- Detasamentul Special de Protectie si Interventie (fosta unitate Acvila; mai bine zis echipamentul lor minus oamenii);

– un detasament de misiuni internationale.

Diferenta dintre BSIJ si DGJMB este aceea ca BSIJ are competente la nivel national, iar DGJMB la nivel local (metropolitan). In plus, dotarea BSIJ este mai performanta.

Mai exista de asemenea si Unitati Speciale (de exemplu pentru paza BNR sau pentru paza ambasadelor) si Scoala de la Rosu. Unitatile speciale sunt insa destinate altor misiuni, nu interventiei in caz de tulburare aa ordinii publice.

In afara de jandarmi, si politistii pot interveni in cazuri de acest fel.

In Ministerul de Interne, in cadrul Politiei exista:

SSPIRServiciul Special de Interventie Rapida, in cadrul DGPMB (Politia din Bucuresti);

SIIAS- Serviciul Independent pentru Interventii si Actiuni Special, in cadrul IGP (Politia nationala).

Ca si in cazul Jandarmeriei, diferenta dintre SSPIR si SIIAS este ca SIIAS are competente la nivel national, iar SSPIR la nivel local. Dotarea SIIAS, de asemenea este mai avansata decat cea a SSPIR. SSPIR este insa o unitate cu o mare experienta operationala.

In cadrul MApN exista Batalionul 265 Politie Militara, care este specializat si in astfel de misiuni pe linie de restabilirea a ordinii (a intervenit in 1990 si in 1991 la mineriade), dar folosirea lui in tara se face doar in situatii exceptionale.

De asemenea si BAT (Brigada Antitero a SRI) sau SPP au fost folosite odinioara pentru restabilirea ordinii publice (de exemplu USLA in 1989 pentru a proteja Ambasada SUA, BAT si SPP in 1990 si 1991 la mineriade), dar pe atunci legile erau neclare, intre timp atributiile s-au limpezit.

Dispozitivul Jandarmeriei

Din ce am observat, a fost format din subunitati din DGJMB (mai putin detasamentele 1 si 2, probabil, desi nu sunt sigur -n-am vazut cai) si BSIJ (ambele batalioane). Un rol important l-au avut cei de la Cercetare- Documentare (birouri/subunitati care care actioneaza in civil). Au participat si cei de la Politie (SPIR mai ales), Politia Locala si diferite servicii, directii si unitati destinate culegerii de informatii, Pompieri.

Este posibil sa fi fost si efective de jandarmi de la IJJ Ilfov si politisti de la SIR Ilfov.

Dispozitivul initial din Piata Universitatii (fara a intra in detalii legate de efective si unitatile din care proveneau):

– cordoane in piata;

– o subunitate la iesirea din metrou de la Geologie;

– o subunitate la Arhitectura, pe Biserica Enei (la un moment dat a venit un ofiter la ei sa le spuna sa treaca mai insrpe zid, ca erau prea vizibili din piata 😀 );

– o subunitate pe Academiei;

– o subunitate in parcarea TNB;

– o subunitate pe Tudor Arghezi si in Piata Rosetti;

– o subunitate vis-a-vis de TNB, pe Carol.

Doua amanunte tehnologice:

– au existat si echipe care au filmat ce s-a intamplat;

– s-au bruiat comunicatiile mobile ale anumitor protagonisti.

Mai erau echipaje suplimentare la BNR, Guvern, Cotroceni (destul de “subtiri”). La sediul MI, in parcare erau efective destul de substantiale, o parte pentru a proteja ministerul, dar probabil ca acolo a fost dispusa “rezerva”.

Politia Rutiera a impanzit toate intersectiile, Politia a avut si echipaje mobile (inclusiv SPIR) care au monitorizat caile de comunicatie. Politia Locala a fost destul de low profile (initial am vazut doar un echipaj prin Cotroceni care-si facea rondul, un echipaj la Ministerul Agriculturii si altul la BNR, deci nimic deosebit; si-au facut insa aparitia cu efective mai substantiale mai tarziu in Centrul Vechi si apoi spre Tineretului).

(L.E. Pe 16 ianuarie dispozitivul a fost mult mai bine gandit, se vede ca a fost adaptat dupa evenimentele din 15.

– Au fost aduse mai multe echipaje mobile in Mertz-uri Vito si mai putine autospeciale de interventie- prea lente si prea putin utile pe stradutele din centru.

– Au fost plasate echipaje in Piata Universitatii, in pasajul de la Universitate si la intrarile in metrou, pentru screening.

– Au fost plasate cordoane in spatele fantanii de la Universitate si in spatele parcului din fata TNB, doua dintre locurile cu potentiale focare de turbulenti.

– S-a actionat preventiv, suspectii fiind invitati amabil pentru o perchezitie.

– Jandarmii au fost echipati de la inceput cu casti si/sau echipament de protectie.

– Dispozitivul a fost mai bine disimulat. Au parut mai putini, desi au fost multi.

– Politia locala a avut o prezenta mai robusta inca de la inceputul serii, in Centrul Vechi, la BNR si la Lupoaica.

– Patrulele de politisti (fie cele per pedes, fie cele mobile) au fost mai vizibile, de pe Bratianu pana la metrou la Unirii.

Acesti factori au facut ca tensiunile sa fie dezamorsate si chiar daca au mai fost cateva ciocniri, pana la urma s-a reusit prevenirea tulburarilor.)

TimelineCum a inceput

Dupa ce am localizat potentialul focar de troublemakers, in jurul orei 18 ne-am plasat undeva in spatele lor. Era o scena usor suprarealista, lumea venea la teatru la TNB (burghezia 😀 ), iar la 50 de metri se striga “M… Basescu” in clasicul ritm al galeriilor (proletariatul). Doamnele gatite erau usor contrariate.

La 19.00 ne-am mutat spre Inter. Langa noi, niste ofiteri superiori din MI discutau relaxati. Prea relaxati.

Totul a erupt la 19.20. Intai un tip s-a apucat sa alerge prin piata cu un steag. S-a aruncat cu pietre.

Apoi s-au aruncat cocktailurile Molotov. Noi am vazut doar unul, dar cineva care era in grupul de-acolo a spus ca “au aruncat mai multe”. N-a precizat cate.

Si am stiut ca a inceput.

Imediat au aparut scutierii, iar jandarmii din cordon (care pana atunci nu avusesera casti) s-au echipat.

Ne-am repozitionat in spatele zonei de unde banuiam ca se aruncase Molotov-ul/urile, exact la timp ca sa luam sarja jandarmilor in plin 😀 . Eu unul nu ma asteptam la o sarje frontala, ma gandeam ca poate vor interveni cei din spate, din parcarea TNB, dar am inteles ca exista niste reguli in arop-ul ala, conform carora trebuie sa lasi spatiu de defluire oamenilor. Whatever

O parte din lume s-a refugiat la intrarea de la Inter, noi ne-am dus dupa turbulenti, pe Batistei, sa discutam cu ei. Acolo s-au petrecut doua lucruri: unii au spus ca pleaca spre casa, altii insa s-au regrupat si au facut dreapta pe Arghezi. Acolo in intersectie era un echipaj de la Rutiera.

La 19.35, dinspre sediul MI, a cotit pe Nicolae Balcescu o coloana a Jandarmeriei care a blocat bulevardul.

La 20.00 a cotit alta dinspre Calea Victoriei, pe Elisabeta si a traversat piata.

Lumea venea din toate directiile. Multe cupluri de corporatisti, oameni in varsta, oameni cu copii mici, adolescenti din generatia emo, baietasi de cartier, tineri de 13-14 ani cu fulare pregatiti ca de Intifada, fete singure (am vazut chiar multe), un grup de pustani in bermude (!)… La Geologie era un copil de vreo 10 ani care cred ca a ragusit strigand.

Multi dintre cei sositi venisera doar din curiozitate, nu strigau, doar priveau de pe margine.

Apoi au sosit studentii dinspre Regie, incolonati frumos, scandau escortati cateva echipaje.

A urmat ce a vazut toata lumea, am vazut multa furie, mult teribilism, multa imaturitate printre cei care au distrus. Cine stie, poate e vorba de o generatie frustrata ca nu e bagata in seama, care-si cauta un reper, o identitate si pentru asta recurge la mijloace extreme.

Interventia jandarmilor pe Bratianu si in Piata Unirii a fost dificila pentru ca efectivele nu permiteau acoperirea tuturor directiilor, iar protestatarii s-au coordonat bine, fiind mult mai mobili decat dispozitivele jandarmilor. In plus, trebuiau mentinute cordoane pentru a impiedica reintoarcerea celor violenti, trebuia mentinuta zona deja “curatata”, trebuia evitata fragmentarea dispozitivului.

Interventia echipajelor SPIR-ului si a celor mobile de la BSIJ (Batalionul Antiterorist si Actiuni Speciale) a fost salutara, pentru ca cei de acolo actioneaza dupa alte reguli din punct de vedere tactic decat scutierii jandarmilor si sunt deci mult mai mobili.

Cum spuneam, nu ma pricep la arop, dar poate ca o idee buna ar fi fost folosirea unor efective formate din luptatori in civil pentru retinerea celor agresivi. La Chisinau acum cativa ani metoda asta a fost unul dintre factorii principali care au dus la retinerea celor agresivi.

Advertisements

8 comments

 1. Enzo · February 1, 2017

  Singura experienta interesanta a foat la ceva meci de ‘fobdal’ si s-a lasat cu interventia testosilor, aia cu armura si de toate pe ei.
  Ultrasii vechi s-au pus instant pe burta cu mainile pe cap, restu au luat-o pe coaja rau.
  Daca nu iese huliganimea nu o sa fie cu violente.
  Dar miza e f mare, tare ma tem ca o sa se lase cu niste capete sparte.

  Like

 2. tactiqthink · February 2, 2017

  So far, so good, Enzo. Vom vedea maine cum sta situatia. Toate bune la tine, sper!

  Like

  • enzo · February 2, 2017

   De ce sa nu fie?
   Pe coasta de West, foarte rar se lasa cu capete sparte.
   Revenind la subiect, nu prea sunt mase de contr-manevra. Nimic serios.
   Se pare ca anii aia multi de saracie prin zonele industrializate artificial si mono-productiva si-au cam spus cuvantul. Iar pensionarii nu prea sunt de scos la batai de strada :)).

   Like

   • mihais (@mihais81) · February 2, 2017

    Nu trebuie mase sa se faca un 89 redivivus.Just for fun.Suntem intr-un moment destul de ciudat pe plan extern.Si noi suntem la piece de resistence in zona,pt NATO.

    Like

   • tactiqthink · February 2, 2017

    Sunt multe dedesubturi la protestele astea… Poate o sa explic in viitor.

    Orice emotie de masa este canalizata de anumite centre de putere intr-o directie sau alta. Protestele sunt un exercitiu democratic cu certitudine, doar ca de la Le Bon incoace strada e doar masa de manevra. Pana si Solidaritatea a fost condusa de un colaborator al securitatii poloneze…

    Exista niste conflicte geopolitice in desfasurare, vorba aia cand se bat elefantii, purecii mananca bataie.

    Like

 3. mihais (@mihais81) · February 3, 2017

  Se manipuleaza directia valului,dar nu se poate controla existenta in sine a valului.Si as crede ca la fel ca-n 89 niste baieti de la rasarit,dar si niste javre de la noi sunt neplacut surprinsi de reactia masiva.
  Si pe principiul ”ce nu am eu,sa nu aiba nici altcineva” adaptarea la noua situatie ar fi sa se incerce destabilizarea tarii.E usor sa se lase sa apara un curent de radicalizare a multimii inca pasnice.Tot ce trebuie facut este ca trepadusii locali sa se mentina ferm pe pozitie.

  Presupun/sper ca baietii activi in umbra vor putea preveni forme mai rapide si brutale,gen atacuri letale impotriva jandarmeriei.Intr-o sfera mai larga,trebuie prevenita stricarea relatiei dintre militari si civili.Modul cum au actionat pana acum cei din MAI e pe linia corecta.

  Despre colaboratori,relatii,cine pt cine lucreaza,io as zice ca important e rezultatul,nu forma.Lenin si 3 sferturi din bolsevicii de seama lucrau pt Ohrana,dar tarul a sfarsit impuscat iar cine nu a fugit din Ohrana a sfarsit la fel.Cine pt cine lucreaza e o intrebare cu raspuns foarte fluid.Cine e calare pe valul mai mare e cel pt care lucreaza ceilalti.Dar ce e val,ca valul poate sa treaca.

  Like

 4. Marius Epure · April 7, 2017

  situatiile de genul asta pot fi rezolvate mai simplu, dar conteaza mult si ce se urmareste: retinerea / dispersarea / preventia / etc.
  din experienta zic ca genul asta de actiune a manisfestantilor se poate contracara cu o actiune fulger de tip contra-manisfestatie, prin lovirea directa a elementelor turbulente de catre ‘operatori’ acoperiti (ma enerveaza termenul). in functie de multime, numarul poate varia, dar, tot din experienta zic ca aprox. 50 de oameni pregatiti si hotarati sunt de ajuns pentru multimi de 10-20.000 de oameni.
  grupul se poate replia si actiona pe toata durata manifestatiei in diferite puncte, grupul se poate destructura si actiona in mai multe puncte simultan
  imi pare ca s-au pierdut experientele astea

  Like

  • tactiqthink · April 7, 2017

   Tu te pricepi mult mai bine,eu am fost doar ca observator. Au iesit legende cu voi, cum ati imprastiat in 91 minerii la Cotro.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s