Fortele Terestre se elicopteresc

ecuador

Anul trecut, in luna septembrie, in publicatia Jane’s aparea stirea ca Fortele Terestre din Romania au transmis US Army o cerere de informatii (RfI) pentru un elicopter de sprijin (CAS) cu capabilitati transport/MEDEVAC.

Cererea este interesanta mai ales prin prisma faptului ca Fortele Terestre nu au in inzestrare elicoptere, chiar si misiunile AT din aer cazand in sarcina Fortelor Aeriene.

Primele informatii despre dorinta Fortelor Terestre de a se dota cu aparate de zbor cu elice rotativa au aparut in aprilie 2015, insa atunci a fost vorba de un transfer de aparate si echipaje de la Fortele Aeriene.

Lucrurile au ramas se pare in coada de peste, probabil aviatorii nu au fost prea entuziasmati de dorinta terestrilor de a rupe o bucata din placinta lor.

Asa ca trupetii au ales varianta de a cumpara elicoptere.

Informatiile sunt contradictorii: in vreme ce Jane’s vorbeste despre un aparat de sprijin de lupta (CAS) cu capabilitati antiblindate si rol secundar de transport/MEDEVAC, surse militare au declarat pentru Radio Romania ca nu este vorba despre un elicopter de atac sau de lupta, ci de unul de transport/MEDEVAC.

Jane’s dadea o lista de potentiale alegeri, in care OH-58D Kiowa Warrior era in pole position, alegere cel putin bizara tinand cont ca acest elicopter nu are rol de transport/MEDEVAC, ci de cercetare.

akr20160322119800009_01_i

Pe aceeasi lista erau si Airbus H215M (Super Purma), produs la Brasov, Airbus H145M si UH-1Y Venom, toate trei stau insa prost la capitolul lupta antiblindate.

n18_h215m-helchteren-uzbekistan-m159-rocket-launcher

2cb67ef61b9592c7cf355a2be3e9bbd2

uh-1y-venom_010

Nu erau pomenite deloc elicopterele din familia UH-60 si niciun produs al AgustaWestland (acum Leonardo), ultima firma fiind cunoscuta pentru preturile competitive.

air_ah-60l_battlehawk_lg

d17be0c3ed1131fb0d42a8b23ee6bdae

4577886085_1a030f9bcb

73-3

Spre exemplu in anul 2013 Filipine a achizitionat elicoptere de transport/sprijin AW-109 Power cu ceva mai mult de 10 mil $/aparat.

In lume exista patru concepte de organizare a unitatilor de elicoptere (nu ma refer la cele din Fortele Navale):

  • Toate elicopterele apartin Fortelor Aeriene (cazul Israelului, Suediei, Rusiei, Olandei, Norvegiei samd);
  • Elicopterele apartin exclusiv Fortelor Terestre (Finlanda);
  • Exista elicoptere atat in Fortele Aeriene cat si in Fortele Terestre (SUA, Franta, Germania, Italia, Polonia etc);
  • Elicopterele fac parte atat din FA, cat si din FT, insa sunt coordonate printr-un comandament integrat – Joint Command (UK, Danemarca).

In cazul al treilea in Fortele Terestre au existat/exista si brigazi aeromobile/asalt aerian, care au in compunere atat elicoptere de lupta, cat si de transport sau cercetare. Franta si Italia si-au desfiintat recent brigazile aeromobile, in timp ce olandezii au in cadrul brigazii similare elicoptere din Fortele Aeriene.

Lasand la o parte oportunitatea achizitionarii unor elicoptere – cand exista multe alte domenii prioritare -, mai ales ca ultimele conflicte au confirmat marea lor vulnerabilitate pe campul de lupta, intrebarea care se pune este care va fi conceptia de intrebuintare a elicopterelor in Fortele Terestre?

MEDEVAC? Ar fi o suprapunere de responsabilitati cu Fortele Aeriene.

Sprijin de lupta? Exista deja SOCAT-urile care sunt printre cele mai potente astfel de aparate din lume.

Transport tactic? Aviatorii indeplinesc deja aceasta misiune.

Lupta antiblindate? In acest caz categoric da, de asta ar trebui sa se ocupe exclusiv Fortele Terestre.

Sa nu ma intelegeti gresit, n-am nimic impotriva cumpararii unor elicoptere, nici ca Fortele Terestre sa aiba in inzestrare astfel de aparate, doar ca daca la Fortele Navale specificul misiunilor elicopterelor este foarte diferit de cel al elicopterelor din Fortele Aeriene – de unde si necesitatea infiintarii Grupului de Elicoptere – la Fortele Terestre nu stiu daca se justifica un astfel de efort…

Sa nu se puna caruta inaintea boilor.

military-helicopters-0088

6 comments

  1. mihais (@mihais81) · January 13, 2017

    Slava lui Zamolxe,vaz ca ai revenit pe baricade 🙂

    1.Poti,te rog sa faci disponibile articolele de pe blogul vechi? Tare faine is.

    2.Ma gandesc la un singur scenariu util.Fortele rosii trec prin surprindere un rau si se indreapta cu iuteala cunoscuta spre capitala unui stat vecin si fratesc,aflata la 70km de mars,pe teren favorabil blindatelor.Omuletii verzi ai fortelor rosii sunt si ei activi,iar politrucii bastinasi amici ai imperiului raului au facut haos intre securistii,militarii si politaii localnici.Ca sa la dam astora o sansa,nu as vedea alt mijloc decat niste ambuscade AT.Mai ales ca din ratiuni politice e mai greu de pus bocancul.
    3.Elicopterele sunt vulnerabile ca orice alta scula facuta de om.Dar prostia omeneasca si ceata razboiului ar avea multe de spus.
    Ar fi cazul recent intre armeni si azeri.Dpdv al AA aia au linia Maginot.In Ucraina,vecinii nu stiu sa zboare,nu stiu tactica,sau nu pot sa le puna in practica.In Irak in 2003,se mai intampla si ca inamicul sa voteze.

    Like

    • tactiqthink · January 14, 2017

      Salut!
      Am vrut sa transfer unele articole aici, dar trebuia sa iau fotografiile manual si erau sute, ar fi durat o saptamana.
      Referitor la scenariu, nu cred ca ar avea succes, pentru ca n-au suficiente forte si mijloace pentru astfel de cascadorii. Doar daca ar desanta aerian si maritim, poate. Oricum si-ar expune mult liniile logistice. La cazul la care te referi cred ca nu-i intereseaza, pentru ca deja au rezolvat problema prin alegeri “democratice” si subversiune.
      Elicopterele sunt utile pentru transport/infiltrare FS. Deja a inceput desfiintarea brigazilor aeromobile in NATO, pentru ca in ofensiva sunt Arnhem varianta 2.0. Sunt bune ca forta de reactie rapida, adica sa le trimiti sa intareasca apararea.
      In misiuni de lupta elicopterele au avut succes vs avangarda inamica (elicopterele siriene dotate cu RAD Hot in Liban, 1982) sau unde antiaeriana e praf. Americanii au pierdut peste 5.000 de aparate in Vietnam, sovieticii peste 300 in Afghanistan, in ambele cazuri la niste “desculti”. De la un nivel incolo, sunt victime sigure, ucrainenii au fost maturati de pe cer de “partizani”, georgienii le-au tinut din secunda doi la sol, cand au intrat rusii.
      Singurele povesti de succes au fost ale britishilor si francezilor in Libia (zic ei), din cate retin pana si americanii si-au luat o grebla in dinti la ultima tura in Irak, dupa ce 101 facuse un salt tactic frumos.

      Like

      • mihais (@mihais81) · January 15, 2017

        1.Sper ca totusi le mai ai pastrate pe undeva pe zisele articole.Ar fi pacat sa dispara in neant.
        2.Despre Moldova,as zice sa nu consideram ca e altceva decat o etapa trecatoare intr-un meci lung.
        Baietii gandesc pe termen lung,de aia au Transnistria.Ce aveam in cap era o situatie foarte fluida,cum a fost in 2014.Numai Dumnezeu stie cum va arata situatia in cativa ani,dar ce am invatat io din istoria a jdemii de razboaie si s-a rasconfirmat recent e ca evenimentele se misca fulgerator cand se porneste bairamul.Gasca de acum nu are un control deplin asupra Moldovei si e destul de lesne,functie de circumstante sa se ajunga la modelul ucrainian.

        Asa,in genere si privind meciul din tribuna,baietii nostri nu stiu ce au avut in cap de s-a permis atat de multa subversiune muscaleasca in Moldova.
        3.Indraznesc sa speculez ca sunt si alte ratiuni pt taierea brigazilor aeromobile,gen buget,politica(noi suntem pasnici,nu facem ofensive).Teoretic,in cazul alora care planifica bine operatiile chiar si practic,nu zvarli elicoptere in ghearele AA.

        Daca e sa-mi placa ceva pe specificul nevoilor noastre e posibilitatea de a manevra infanterie usoara echipata cu RAD in flancul coloanei inamice.Fortele rosii iubesc viteza si numai asa se pot misca in viteza.

        Like

      • tactiqthink · January 15, 2017

        Discutia despre Basarabia si basarabeni e complexa, nu vreau sa intru in detalii, pot spune doar ca am vorbit cu oameni de-acolo si cei tineri sunt foarte pragmatici, vor sa le fie bine, atat. Cu noi, cu rusii, cu islandezii, pentru ei e egal. Cine le ofera mai mult, asta conteaza. Seamana cu tinerii de la noi pe care ii doare la 3 m in fata … nasului de Basarabia. Surpriza mea a fost sa constat ca oameni influenti de la noi nu vor sa ne unim cu Basarabia si mi-au dat si argumente. E tot ce pot sa-ti spun.

        Infanterie usoara cu RAD, da. Si cu aruncatoare de bombe autopropulsate cu munitie inteligenta, drone, lunetisti, mine AT, nu e mare inginerie pana la urma, “shoot and scoot”. Pana si aia din Yemen o stiu. La ora actuala cu AG-9, Maliutka, TABC-79 si Aro manevram ca la Robanesti… Sa intre in dotare Spikeurile si noile 4×4 intai.

        Like

  2. gabitzu · February 2, 2017

    Salut,

    doar o idee pt viitor: daca scrii articolele “local” chiar si in word, pui pozele embedded de pe un alt server, dedicat pt poze (picasa imgshack), si iti salvezi draft-ul inainte sa-l incarci, ma gandesc ca e mai usor sa refaci articolele.

    Doar in cazul in care supararea e mare, si alaturi de blog stergi si pozele de pe server 🙂 no offense

    Like

    • tactiqthink · February 2, 2017

      Ok, multam. Doar ca nu mi-a trecut prin cap sa refac toate articolele, cand le-am sters, le-am sters “for good.” Pe unele le am salvate prin laptop, dar nu vad rostul sa le pun, cum sa zic, lucrurile au timpul lor. Water under the bridge…

      Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.